Een plant als energiecentrale – Living Light laat zien dat het kan
Wat als je energie kon opwekken uit planten? Dan zou het Amazonegebied één grote energiecentrale kunnen zijn. In de zoektocht naar duurzame energiebronnen zijn al veel bruikbare alternatieven gevonden voor het gebruik van fossiele brandstoffen. Productontwerper Ermi van Oers richt zich sinds haar afstuderen met haar bedrijf Nova Innova op het genereren van energie uit de micro-organismen rond planten. En met succes!
Biodesign
Tijdens haar studie aan de Willem de Kooning Academie maakte Ermi kennis met Biodesign en het gebruik van reststromen als basis voor een ontwerp. Ze raakte gefascineerd door het riool. Wat kun je met die vieze prut die onder de stad stroomt? Bij gebrek aan een laboratorium begon Ermi haar onderzoek in haar eigen keuken. Dat leidde uiteindelijk tot een drijvend lampje dat zelf stroom opwekte uit vervuild water in de Maas.
Living Light
Door steeds verder te experimenteren kwam Ermi uiteindelijk tot haar bijzondere lamp Living Light, een plant die energie genereerd voor de verlichting en wanneer je de plant een liefdevolle aai geeft, gaat het licht aan. Dit werkt als volgt: Door fotosynthese maken planten organisch materiaal (suikers) aan om van te groeien. Een deel van die suikers wordt ongebruikt afgestoten via de wortels. Bacteriën rond de wortels breken een deel van die suikers af. Tijdens dit proces laten de bacteriën elektronen los als afvalproduct. Het bedrijf Plant-e, een spin-off van de Universiteit Wageningen, ontwikkelde een technologie om die elektronen te oogsten en te gebruiken als elektriciteit via een biobrandstofcel.
‘In het begin hadden wetenschappers vaak geen tijd om te helpen,’ zegt Ermi. ‘Ze stonden wel open voor het geven van feedback, maar het contact liep moeizaam. Dus moest ik het eerst zelf proberen.’ Achteraf was dit de sleutel tot succes, want door zelf te gaan experimenteren begreep Ermi de technologie zo goed dat het contact tussen haar en de wetenschappers met wie ze wilde samenwerken wél tot stand kwam.
Lichtgevend park
Inmiddels is het gelukt om de technologie van de biobrandstofcel op grotere schaal toe te passen. Eind 2019 ging Het Park van Morgen in de IJsselmondse wijk Reyeroord open: het eerste park ter wereld dat interactief verlicht wordt met energie uit planten. Je kunt hier in de avond een wandeling maken langs planten die twinkelen als je voorbijkomt. Zowel bij Living Light als Het Park van Morgen is de interactie tussen mensen en planten belangrijk. In de woorden van Ermi: ‘Als je goed voor de plantjes zorgt, krijg je er iets voor terug.’
Nieuwe energiebronnen
De ontwikkeling van de technologie om energie te genereren uit micro-organismen stemt hoopvol. Living Light en het Park van Morgen bewijzen dat het op kleine schaal kan. Wat als dit wordt doorgetrokken naar een hoger niveau? De komende jaren zal Nova Innova nog veel meer onderzoek doen naar het verbinden van deze techniek met de natuur. Er is namelijk niet alleen uit planten energie te halen op deze manier, maar ook uit ander organisch materiaal, zoals oppervlaktewater, onze riolering, gft-afval, etc. Wie weet wordt het Amazonegebied op deze manier in de toekomst écht een energiecentrale.
De eerste 10 Living Light lampen zijn in juni 2020 op de markt gebracht. Nu is Nova Innova druk bezig met de volgende batch. Je kunt nu al een pre-order plaatsen. Kijk op de website voor meer informatie.
Wil je meer lezen over natuurlijke oplossingen om de wereld te verbeteren? Lees ons boek Zo kan het ook, een ecologisch zelfhulpboek met interviews met mensen als Ermi van Oers en een nieuwe kijk op een duurzame economie.